Stolpe med sluten eller öppen profil ?

Och vad menas med det Moderna pallstället ?

RMS erbjuder gavlar, både nytt och begagnat, med antingen öppen eller sluten profil på stolparna. 

Vi får ofta frågan ”Vilken stolpe är starkast eller bäst ?” eller ”varför erbjuder ni båda typerna av stolpe ? ”

Så här ligger det till:

Den slutna stolpen är en modernare, starkare och mer materialeffektiv lösning än den öppna profilen, men den kostar också mer att tillverka, mer om det nedan.

Geometrin i den slutna profilen har en bättre design för att motverka knäckning vid påkörningsskador/bucklor samt påverkas mindre vid olika fall av påfrestning än den öppna profilen gör, några av dem illustrerade nedan:

Knäckning vid böj- samt vrid påverkan

                  

 

Knäckning vid icke symmetrisk vridning

              

En ”sida” in, en ”sida” ut

 

Knäckning vid symmetrisk vridning

 

Båda ”sidor” ut, båda ”sidor” in

En öppen profil på stolpen har dessutom oftast mycket högre känslighet för vart och hur stagningen av gaveln sker, oftast krävs fler och kortare stag för en gavel med öppen profil på stolparna, framför allt i nedre delarna av gaveln där de flesta skadorna sker vilket leder till ökade kostnader vid reparationer.

 

Varför finns då den öppna profilen kvar på marknaden ?

Det är helt enkelt så att den öppna profilen är mycket billigare att producera och inte kräver samma precision vid rullformningen. Den öppna profilen är en med dagens mått och teknik en gammal omodern profil.

För ett mindre lager där kraven på flexibilitet är lägre och köparen inte kräver högsta säkerhet kan den dock fortfarande vara ett alternativ.

 

Hur fungerar det då med en sluten profil ?

Den moderna lasersvetsade slutna profilen, rullas först med hög precision, därefter skapas en ”sömn” som lasersvetsas, det blir två processer istället för en, betydligt mer avancerat och kostsamt, dock kan denna metod göra att tunnare plåt kan tillåtas utan att prestandan försämras.

Större lager, med höga krav på säkerhet och funktion och viljan att hålla underhåll och reparationskostnader nere rekommenderar vi alltid den slutna profilen på stolpen.

 En annan mycket uppskattad fördel är att en sluten stolpe inte samlar smuts nere vid foten som den öppna stolpen gör.

Samtliga stag, bärbalkar samt stolpar i RMS pallställ med slutna profiler är CE-märkta samt levereras med full dokumentation på detta. Vid önskemål kan RMS också erbjuda samtliga bultar och skruvar som används med CE-märkning.

Ingen installation är den andra exakt lik, genom att erbjuda både en öppen samt sluten profil får du som kund avgöra vilken design som passar ditt användningsområde bäst.

RMS kan idag erbjuda den lasersvetsade, CE godkända, slutna stolpen till samma prisnivå som en stolpe med öppen profil, vilket gör valet för dig som kund enkelt.

Här hittar du ett modernt pallställ med sluten stolpe

Våra Partners